Mälestise nimi Vinni mõisa jääkelder
Ehitisregistri ehitis Kelder/endine mõisa jääkelder (220264018)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Virumaa vaneminspektor, Kaarel Truu

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Jääkelder, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kelder, Jääkelder, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Vinni mõisa üks säilinud kõrvalhoonetest. Omapärase arhitektuurse lahendusega jääkelder.

Mälestise kirjeldus

Jääkeldrina kasutatud mälestis on ümmargune paekiviehitis, pealt kaetud mulla ja mätastega. Ukseava asub põhja pool. Põhiplaaniliselt on kelder sümeetriline, keskel ümarkelder läbimõõduga ca 4.6m ja mille ümber 2,3m laiune paekivist silindervõlvidega ringkelder. Keldrit on algupäraselt olnud kaetud kaheksanurkse katusega, mille kandekonstruktsioone kandnud paekivist toetuspostid on osaliselt tänaseni säilinud.

Mälestise asukoha kirjeldus

Vinni mõisa jääkelder asub mõisakompleksi südamikus, peahoone ja valitsejamaja vahelisel haljasalal. Peahoonest ca 30m ida pool, kõrgem küngas.

Kindlad andmed puuduvad, jäädes klasssitsistlike rajatiste hulka.