Mälestise nimi Vinni mõisa valitsejamaja
Ehitisregistri ehitis Ühiselamu / Vinni mõisa valitsejamaja (108029961)

Seisund: varemestunud

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Virumaa vaneminspektor, Kaarel Truu

Märksõna(12)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Valitsejamaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Valitsejamaja, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Mõisaansambli tuumikusse kuuluv hoone.

Mälestise kirjeldus

Suur ja pikk krohvitud kivihoone, mille keskosas pealehitus puidust. Omab ilmselt kaasajal väljaehitatud lakakorruse. Hoonet katab kõrge ja üleulatuvate räästastega viilkatus. Ka pealeehitis on kaetud samades vormides kuid lamedama katusega. Selle seinad on kaetud püstlaudisega. Aknad lihtsad.

Ehitatud 18/19 s. vahetusel. Ümberehitatud 19 s. lõpul.

Muinsuskaitse toetab Vinni mõisa abihooneid
17.02.2005 Virumaa Teataja
Muinsuskaitseamet toetab 60 000 krooniga Vinni mõisa kõrval asuva valitsejamaja ja jääkeldri säilitamist.
Vinni valla ehitus- ja majandusnõunik Peep Võrk ütles, et selle raha eest saab esialgu teha uurimis- ja projekteerimistööd ja kui summast jätkub, alustada ka konserveerimist.
Mõlemad muinsuskaitsealused objektid on praegu munitsipaalomandis ja seisavad tühjalt. Võrk sõnas, et rohkem tähelepanu pöörab vald esialgu jääkeldrile, sest elumajana kasutusel olnud valitsejamaja on kõvasti ümber ehitatud ja seetõttu muinsuskaitse seisukohast vähem väärtuslik, samuti on võimalik, et hoonele leidub ostja. Mõni aasta tagasi sümboolse hinnaga müügis olnud valitsejamajale polnud siis ühtegi tahtjat, kuid nüüd on üks kinnisvarafirma juba selle vastu huvi tundnud. (VT)