Mälestise nimi Viru-Jaagupi kirik
Ehitisregistri ehitis kirik (108035196)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Mirjam Abel

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kirik, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1841-1917, 1521-1710.

Hästi säilinud tüüpiline keskaegne gooti stiilis maakirik.

Mälestise kirjeldus

Algkirik on suurelt osalt säilinud praeguse kiriku idapoolses osas; koosnes kolmelöövilisest kodakirikulisest pikihoonest, väiksemast nelinurksest koorist ja neljatahulisest tornist, mis ülaosas oli kaheksatahuline. Ukseavad lääne- ja lõunaseinas on algse kujunduse kaotanud; säilinud pole ka akende ehisraamistikke. Tõusva kiirujoonega ristvõlvil on kooris erandlikult kaheksa roiet (vrd. Tallinna toomkiriku koor), mille hilisgooti profiil koosneb kahest pirnvöödist; nurkades toetuvad roided pikaks venitatud püramiidjatele konsoolidele. Pikihoones on servjoonvõlvid; nende arkaadi- ja vööndkaartel on koori võlviroietega sarnane profiil; konsoolid on trapetsikujulised ja liigenduselt kaheosalised. Kirjeldatud vormid kuuluvad Tallinna Ja Harju hilisgootikasse. Tallinna-pärane on ka piilarite kaheksatahuline kuju ja geomeetriliselt lihtne talum. Koori idaseinas on erandlik sakramendiniśś, mis läbi seinamüüri ulatudes võimaldas hostia eksponeerimist ka väljasolijaile.
Kaitse all veel õlimaal "Mehe rinnaportree" (17. sajand), neli figuuri (puunikerdus, 16. ja 17. sajand).
(Villem Raam Eesti arhitektuur, 1997)

Mälestise ajalugu

Viru-Jaagupi kirik (pühitsetud apostel Jaakobusele) sai Liivi ordult korduvalt maa-annetusi (1453, 1473, 1482, 1504) ja oli orduvõimu lagunemiseni Rakvere Maarja kiriku (asus ilmselt linnuses) abikirik. Ehitatud tõenäoliselt 15. sajandi teisel veerandil Rakvere ordufoogti toetusel. Võimalik, et juhtivaks meistriks oli Andreas Kulpesu Tallinnast, keda Rakvere foogt 1427. a. kutsus uue kiriku ehitamisele, kohta mainimata.
Kirik rüüstati Liivi sõjas; taastati 1667. a., mil oletatavasti ehitati ka käärkamber. Rüüstati uuesti Põhjasõjas (1703), mil põles osa kiriku interjöörist. Aastatel 1877-78 kirik rekonstrueeriti: algne torn lammutati, pikihoonele lisati kaks uut traveed ja uus läänetorn (48 m); interjööris säilis vana ehituslaad, eksterjöör kujundati neogootiliseks.

- Kirikust sõltub ühiskonna tervis (Viru Jaagupi kirik 550)
- Viru-Jaagupi kirik saab katuse