Mälestise nimi Viru-Jaagupi kirikuaia piirdemüür

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Mirjam Abel

Tüüpiline näide ajaloolise kiriku piirdemüürist.

Mälestise kirjeldus

Kirikut ümbritseb põhjast, idast, lõunast paest ca 1m paest piirdemüür. Lääneküljel on osaliselt säilinud puitlippidest aed.

Mälestise ajalugu

Kirik on ehitatud tõenäoliselt 15. sajandi teisel poolel. Liivi sõjas rüüstatud kirik taastati 1667. aastal. Hoone sai kannatada ka Põhjasõjas. Kirik rekonstrueeriti aastatel 1877-78 ja hoone eksterjöör kujundati ümber neogooti stiilis. Kirikut ümbritsev kirikuaed on rajatud tõenäoliselt koos kiriku ehitamisega. Kirikuaias paikneb 19. sajandil ehitatud kabel. Kirikut ümbritsev piirdemüür pärineb 1861. aastast ja selles olev neogooti stiilis peavärav kiriku rekonstrueerimise ajast. Kirikukihelkonna ajalooline saksakeelne nimetus on Wierland.