Mälestise nimi Malla mõisa valitsejamaja

Menetleja: Muinsuskaitseameti Hiiu maakonna vaneminspektor, Dan Lukas

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Valitsejamaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Valitsejamaja, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Mõisaansambli üks vanimaid ja paremini säilinud hooneid, millel säilinud algupärane välisilme ja arhitektuurne vormistus.

Kirjeldus

Klassitsistlikus stiilis, suur ühekordne krohvitud paekivihoone. Hoonet katab poolkelpkatus. Varem oli katendiks laast. Räästad ja poolviil piiratud laia profileeritud karniisiga, mis poolviilu all krepitud. Suured, kõrged, 6 –ruudulised aknad asetsevad ühtlaste vahedega. Mõned aknad petikud. Hoone keskosas all suur kõrge võlvitud kelder, kuhu viivad 2 kahepoolega väravat.

Ajalugu

Esmateated mõisa kohta pärinevad 1443.aastast. 1620ndatel kuulus mõis Gustav Hornile. Põhjasõjas sai mõis kannatada, kuid taastati 1760.aastail. 19.sajandi lõpus oli mõisakompleks Woldemar von Tiesenhauseni valduses ning enne maareformi kuulus Olga von Lwowskile (sünd.Uexküll). Seejärel asus mõisas kool. Hiljem on mõisa valdajaks olnud Kunda Tsemenditehas. Praegu eravalduses.ju
Hoone pärineb 18.s. II poolest.( EA, A.Hein)