Mälestise nimi Malla mõisa karjakastell

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Anne Kaldam

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Karjakastell, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Karjakastell, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Mõisaansamblisse kuuluvate majandushoonete tüüpiline näide, millel on säilinud originaal ehituskehand ja kabariiidid. Mälestise tunnuseks on ka dekoratiivne ajastule tüüpiline arhitektuurne vormistus.

Mälestise kirjeldus

Karjakastell moodustub hooneterühmast, kus hooned olnud kolmel küljel. Keskel siseõu. Hoonetest domineerib maakivist tööhobuste tall. Nurgad ja avade küljed laotud punasest tellisest ja seotud müüriga hambuvate plokkidena. Hoonet katab üleulatuvate räästastega, lame viilkatus. 8-ruuduliste akende kohal kitsas ja lame kaarfrontoon. Samalaadne frontoon ka ukse kaarsilluse kohal. Viiluväljas 2 suurt ümmargust 4 ruudulist akent, piiratud eenduvate tellisääristega. Hoone paistab silma dekoratiivse müürilao ja selle vormistusega.
Hoone otsafassaadiga liitub hoovi sulgev kõrge müür, mida katab lai eenduv karniis. Kastelli õue pääseb läbi avara kõrge värava, mille portaal tellistest kaetud lameda kaarega sillusega. Värava nurkadel laiad liseenid, mis lõpetatud vahevööst kõrgemal neljatahuliste külgtornikestega. Värava keskosas on kõrgem ehissein, mis kaetud kolmnurkviiluga. Selle pind on kaetud astmeliselt suure petikuga. Karjaõuest on säilinud ka analoogses vormistuses eelnevaga ka teine hoone. Peaväravast vasakul jääv omaaegne töölistemaja oli ümber ehitatud juba 20.s. I poolel. Hoone mittesobivust kompleksi täiendab veel dominantne seinavärv.

Ehitis pärineb 19.s II p.
Karjakastell moodustub hooneterühmast, kus hooned olnud kolmel küljel. Keskel siseõu. Peaväravast vasakule jääv omaaegne töölistemaja oli ümber ehitatud juba 20.s. I poolel.