Mälestise nimi Pada mõisa piirdemüürid

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Anne Kaldam

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Rajatis, Piire väravaga, Ehitiste liigid, Rajatis, Piire, Piire väravaga, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Ajaloolise Pada mõisa ansamblisse kuulunud maastikuarhitektuurne rajatis.

Mälestise kirjeldus

Aia piirdemüüri lõigud on erinevatest materjalidest. Kasvuhoonest põhja poole jääv müüritis on paekividest ja kaetud õhukese krohvikihiga. Kasvuhoonest kirdesse jääv müüritis kuni aidani on maakividest ja paekividest segamüür, kus kahes reas suurte tahutud maakivide vahed paekividest. Pealt kaetud olnud suurte paeplaatidega. Aia põhjaosas olevate kõrgete omapärase astmelise vormistusega väravate väravapostid on laotud punastest tellistest ja kaetud õhukese krohvikihiga. Pealt viiluga. Väravaposti, väikse taandega orva on müüritud maakivi aastaarvuga 1798.

Mälestise ajalugu

18.-19. saj. (Riigi Teataja. Kultuurimälestiseks tunnistamine. 30.03.1998. nr 8. - https://www.riigiteataja.ee/akt/87781.)