Mälestise nimi Pada mõisa karjakastell

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Virumaa vaneminspektor, Raili Uustalu

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Karjakastell, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Karjakastell, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Ajaloolise Pada mõisa ansamblisse kuulunud kõrvalhoone.

Mälestise kirjeldus

Tegemist on suure kastellilaadse suletud sisehooviga hoonete kompleksiga. Tänaseks on osa hooneid varemeis. Hooned on paekivist ja krohvitud ning kelpkatustega, mis on hiljem osaliselt ümber ehitatud viilkatusteks. Algselt oli katuse kattematerjaliks laast, hiljem eterniit. Hoonete kompleksi erinevaid osasid on aegade jooksul ümber ehitatud.

Ehitus pärineb arvatavalt 19. sajandi algusest.

Allikad

V. Ranniku. Eesti NSV mõisate esialgne ülevaade. Rakvere rajoon (kolmes köites). Köide II- nr-d. 51-100. Tallinn 1978. Muinsuskaitseameti digiteeritud arhivaal nr A-229.

z