Mälestise nimi Pada mõisa vesiveski
Ehitisregistri ehitis vesiveski vare (220524010)

Seisund: varemestunud

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Mirjam Abel

Märksõna(16)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Veskihoone, Vesiveski, Tootmiskompleks, Tootmishoone, Veskihoone, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Vesiveski, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917, 1918-1939.

Mälestise tunnus

Olnud Põhja-Eesti suurim ja tähelepanuväärseim vesiveski. Mälestise tunnuseks on säilinud oluline osa originaal ehituskehandist, algupärased ehituskonstruktsioonid ja veskisisustuse detailid.

Mälestise kirjeldus

Pada mõisale kuulunud vesiveski Pada jõel. Barokne, klassitsismi sugemetega krohvitud paekivihoone, kolme tehnoloogilise korrusega. Hoone oli kaetud palkidest poolkelpkatusega. Esikülje,l sissepääsu kohal oli vintskapp. Stiilset üldmuljet aitasid suurendada laias krohviraamistuses kuue ruuduga aknad. Hoone O-tiib oli viimati kasutusel veskina, siin on säilinud turbiini- ja transmissiooniseadmed. Hoone all on väike talalaega kelder.

Mälestise ajalugu

Ehitatud 19.s. algul. Ümberehituse järel 1855 võeti hoone kasutusele ka mõisniku perekonna nn. šveitsi stiilis suvemajana. Praeguse kuju sai hoone 1932.