Mälestise nimi Vasta mõisa park

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Mirjam Abel

Regulaarstiilis pargi näide.

Mälestise kirjeldus

Park on keskmise suurusega 2,2 ha ning selgepiiriliselt regulaarne. Peahoone taga on säilinud regulaarne pärnaalleede ja ristuvate teede süsteem. Esiväljaku keskel ringtee. Kõik teed siiski ei ole alleedega ääristatud, ilmselt osa puuderidu ka hävinud. Enamus pargist on piiratud madala kiviaiaga, tagaväljak seejuures kõrgemate kivipostidega aiaga. Alleed on pügatud pärnadest ja vahtratest. Alleedega piiratud ruutudes on rühmiti vabalt puid. Kavatise pikiteljel kulgeva tee otstel on neljatahuliste krohvitud paekivipostidega väravad.

Mälestise ajalugu

Esimesed teated mõisa kohta on 1398. aastast. 16. sajandil kuulus mõis Lodedele, 17. sajandil Wrangelitele ja 18. sajandil Ritteritele. Hilisbarokne peahoone valmis 1770. aastatel. Peahoonega samast perioodist on ka viimast ümbritsev regulaarpark. Pärast võõrandamist on mõisa peahoones tegutsenud kool.

Kaitsevööndiks on maaala, mis jääb parki piiravast müürist 50 m ulatusse.

-Vasta mõisa parki hakatakse korda tegema