Mälestise nimi Vasta mõisa tõllakuur

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Tõllakuur, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Tõllakuur, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Vasta mõisa mõisaansamblisse kuuluv kõrvalhoone.

Kirjeldus

Tõllakuur on ristkülikukujulise põhiplaaniga ja kõrge viilkatusega Algselt on hoonel olnud laastukatus. 2010 on katusekatteks plekk. Räästaalused on lahti, näha on erikujulised sarikaotsad. Hoone seinad on laotud paekividest, lõunaküljel on müüritisse laotud ka maakive. Hoone on krohvimata, vuugid täidetud lubjakrohviga, mis ulatuvad kivi peale, osaliselt kattes. Ehituskivi on kohalik Lasnamäe ehituskivi, mis on kaevandatud Vasta paemurrust. Hoone nurgad on viimistletud tahutud paekivikvaadritest. Tahutud kivist on ka akna-ja väravaavade servad, kuigi robustsemad. Akna-ja väravaavade sillused on laotud kaarjalt punastest tellistest. Esifassaadis 3 suurt kahepoolega ust.

Ajalugu

Põhjasõjajärgselt sai Vasta mõisa omanikuks Albercht Johann von Ritter, kelle poeg Carl Ludwig von Ritter lasi ehitada ilmselt 1770.aastatel Vasta härrastemaja välja umbes sellises mahus nagu tänapäeval näha võib.
1919. aastal mõis võõrandati. 1932.a. maksti Reinhold.H.von Winklerile välja Vasta mõisa võõrandatud vara.
1881. a. plaanil on näha hetkel säilinud hooned.
Tõllakuuri hoonet on mitmel korral ümber ehitatud: esifassaadi -põhjafassaadi-hilisemat päritolu on keskmine värav ja läänevärav, mis ehitatud akna asemele. Lõunafassaadil on üks keskmine värav kinni müüritud ning selle asemele tehtud aken. Peaaegu kõik aknaavad on säilinud algupärases mahus.
Hoone katusekate vahetati 2010.

kaitsevööndi ulatus on maaala, mis on 50m mälestise piirist.