Mälestise nimi Perekond Maureri hauasammas, A. Wladovski (graniit)

Kunst, Materjal, Kivi, Looduskivi, Objekt, Hauatähis, Hauakujundus.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui eesti tuntud arhitekti Aleksander Wladovsky poolt kujundatud, ajastule iseloomulikus stiililaadis matmispaigatähis 20. sajandist

Kirjeldus

Perekond Maureri matmispaiga monumentaalne punasest graniidist arhitektooniline hauasammas, ehismotiiviks kaks kera ja kaks plastilist lillevaasi kujutist

Asukoht: kvartal Jaani vana E, rida 21, sektor 2

Muinsuskaitse all alates 1978 – Tallinna kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 73

Materjal: graniit, raud.
Tehnika: raidtehnika, poleeritud, sepistatud.
Autor, valmistamise koht: arhitekt Aleksander Wladovsky
Dateering: arvatavasti 1920. aastad
Mõõtmed: mõõtmed: kõrgus ca 203 cm, laius ca 502 cm, paksus ca 30 cm (vahepostide paksus ca 37 cm), lillekorvi kõrgus ca 32 – 33 cm, paksus ca 33 – 35 cm, kera Ø ca 30 cm; sepisaia kõrgus 21 cm, värava laius 90 cm, aiapost 23 x 23 cm, kõrgus ca 45 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): samba esiküljel keskel (loetav osaliselt): PRIIDIK MAURERI PEREKONNA MATMISEPAIK HARALD MAURER PRIIDIKU POEG... PRIIDIK MAURER MARDI POEG 5. VI 1898 (?) – 7 XI 1922 KATI MAURER SÜND. POMMER ✶ 8. VII 1859 † 5. IV 1935; vasakpoolsel kõrvaltahul: MAURER ✶ 22. VI 1913 (?) † 1... XI 1925 (?); tagakülje allosas paremal: A. WLADOVSKY ARCHITECTE
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): kohati tugevasti sammaldunud; kaetud vetika ja samblikega; esikülje pinnas löögiaugud (kuulijäljed?, tsemendiga parandatud), kirjed tugevasti kulunud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): matmispaika ümbritseb madal kuue graniidist vahepostiga lihtsa geomeetrilise kujundusega sepispiire