Mälestise nimi Maarja kabeli varemed

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Mirjam Abel

Ehitised, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kabel, Ehitusperioodid, Enne 1520.

Omapärase arhitektuurikeelega Virumaa vanim kivist sakraalehitis.

Mälestise kirjeldus

Erakordse kavatise välispikkus 16,1 m ja laius 12,25 m. Tsentreeritud kompositsiooniga põhiruum on põhiplaanilt võrdhaarse risti kujuline, millega idas liitub väiksem nelinurkne koor. Lamedate ristiharudena eenduvad hooneküljed olid sügavate kaarniśśidena kaetud silindervõlviga, kuid kvadraatne keskosa ja koor ristvõlviga.
Lahendus sarnaneb Kesk-Venemaal Okaa ülemjooksul 13. sajandi algul kujunenud väikekiriku tüübiga.
(Villem Raam, Eesti arhitektuur III.)

Mälestise ajalugu

Viru-Nigula Maarja kabel on pühitsetud Neitsi Maarjale. Kabeli ehitamise põhjused on jäänud selgusetuks. Oletuslikult on kabelit peetud mälestustähiseks lahingule, mis toimus 1268. aastal Liivi ordu ja Vene vägede vahel Viru-Nigula lähistel. Pärast luterlikku reformatsiooni jäi kabel hoolduseta ja seda hakati seostama rahvaliku ebausuga, mis juba 17. sajandi keskpaiku põhjustas kabeli osalise lammutamise ja järgneva lagunemise.

KKT nr. 5386
1. antud allkirjastamiseks12.10.2007. kuid tagastatud I23.10.2007./ilma allkirjadeta-ei ole omanikud/
2. uus kaaskiri MKA meilt 06.11.2007 nr. 1.1-7/2797-edastatud Lääne-Viru Maavalitusele 12.11.2007.