Mälestise nimi Viru-Nigula pastoraadi peahoone

Märksõna(12)

Ehitised, Kompleksid, Pastoraadikompleks, Elamu, Pastoraat, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Pastoraat, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1521-1710.

Hästisäilinud pastoraadikompleksi peahoone.

Kirjeldus

Peahoone on poolkelpkatuse ja rõhtlaudvoodriga varaklassitsistlik puitehitis kõrgel kivisoklil. Barokse fassaadiliigendusega ja telgsümmeetrilise põhiplaaniga. Keskteljel välisukse ees suur lahtine veranda, mis dekoreeritud puitpitisga.

Ajalugu

Ehitatud vähemalt neljas järgus. Võlvitud labürindina mõjuvad keldrid ja suur mantelkorsten põhjatiivas pärinevad arvatavasti 17. sajandist. Hoone üldkuju, barokne fassaadiliigendus ja telgsümmeetriline põhiplaan viitavad 18. sajandi lõpule või 19. sajandi algusele. . Hilisklassitsistlik välisuks ja siseuksed on lihtne tisleritöö 19. sajandi teisest veerandist. Praegune plekk-katus ja palkon esifassaadil pärinevad 19. sajandi lõpust; algne katus oli kõrgem.
(Juhan Maiste. Eesti arhitektuur III. Üldtoimetaja V. Raam. Tln., 1997)
Pastoraadi esimeseks elanikuks oli 1795. aastal Viru-Nigula pastoriks valitud Otto Wilhelm Masing. Omaaegses Eesti rikkaimas pastoraadis oli nõukogude perioodil haigla, ühiselamu ja eluruumid, mille rajamine muutis tunduvalt pastoraadi algset ruumilahendust.
1986. aastal rajati endise pastoraadi ruumidesse Viru-Nigula koduloomuuseum.

- Viru-Nigula pastoraat saab 12.nov.uue elu