Mälestise nimi Käsmu piirivalvekordoni hoone

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Virumaa vaneminspektor, Raili Uustalu

Märksõna(7)

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Administratiivhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Käsmu miljööväärtusliku rannaküla oluline ühiskondlik ja pidevalt amekondlikus kasutuses olnud hoone, mis esindab 19.s. II poole iseloomulikke ehitustraditsioone.

Mälestise kirjeldus

Klassitsistlikke kujundusprintsiipe järgiv pikk, madalal soklil ühekorruseline krohvitud kivihoone. Kaetud lameda viilkatusega. Praegu on katusekatendiks eterniit, varem plekk. Katusel seitse korstnapiipu, millede kujundus hambuliste karniisidega. Fassaadikujundust iseloomustab hilisklassitsistlik sümmeetria, ühtlase akendereaga. Kergel kaarja sillusega aknad on kuueruudulise jaotusega ja ümbritsetud laia krohviraamitusega, mis alaosas tugevalt profileeritud. Otsakülje viilu alla olev ümaraken kaunistatud segmentkaarega. Esifassaadi keskel asuv peasissepääsu esine on kaunistaud liseenide ja ümaraknaga. See on tänapäeval varjatud postidele toetuva varikatuse taha. Hoone tagakülg on lihtsama vormistusega. Loodepoolsele otsale liituvad hilisemate juurdeehitustena klassveranda ja silikaatkividest laotud juurdeehitus. Siseruumides pole oluliselt plaanilahendust muudetud. Hoones on kohati säilinud vanad laudpõrandad ja hoone paremas tiivas on välja puhastatud vanade maalingute fragmendid.

Mälestise ajalugu

19.s. hoogustunud tihe kaubavahetus ja salakaubavedu andis Käsmu piirivalvele palju tööd mistõttu oli põhjendatud suure kordonihoone ehitus. Suur kordonihoone on ehitatud 19.s. II poolel. Hoones asusid nii ametiruumid, kui ka randrüütlite eluruumid. 1919-1931 töötas kordonihoones Käsmu merekool ühe ettevalmistusklassi ja kahe klassiga, koolitades lähi-ja kaugsõidu tüürimehi. Hoones elas ka Merekooli õpetaja.Peale merekooli sulgemist töötas kordon EW teenistuses. Peale II Maailmasõda kuni 1992.a sügiseni tegutsesid kordonis Vene piirivalvurid.
Alates 1993. aastast asub tsaariaegses piirivalvekordoni hoones Käsmu Meremuuseum ja tutvustab legendaarse kapteniküla ajalugu.
(E. Kangilaski, "Arhitektuuriajaloolised tingimused" , 1997)