Mälestise nimi Perekond Pedusaare hauamonument, J. Raudsepp, 1934 (graniit)

Kunst, Materjal, Kivi, Looduskivi, Objekt, Hauatähis, Hauamonument, Hauakujundus.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kalmistukunsti näidis, eesti XX sajandi nimeka kujuri Juhan Raudsepa poolt kunstiliselt kujundatud matmispaigatähis

Kirjeldus

Perekond Pedusaare matmispaiga hallist graniidist kunstiline kujundusansambel ratasristi kujulise hauasambaga

Asukoht: kvartal Kaarli vana I/I, rida 9, koht 2

Muinsuskaitse all alates 1978 – Tallinna kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 75

Materjal: graniit.
Tehnika: lihvitud, raidtehnika.
Autor, valmistamise koht: Juhan Raudsepp
Dateering: 1934
Mõõtmed: risti kõrgus (maapinnalt) ca 192 cm, paksus ca 15 – 17 cm, rõnga laius max ca 93, 5 cm; parempoolse hauakivi kõrgus (maapinnalt) ca 84 cm, laius max 86 cm, paksus 13, 5 – 15, 5 cm; vasakpoolse hauakivi kõrgus (maapinnalt) ca 84 cm, laius (katkisena) ca 82 cm, paksus 13, 5 – 15, 5 cm; piirdeaia kõrgus 19 cm, värava kõrgus max ca 27 cm, värava laius ca 87 cm; pingi istmeplaat ca 131 x 31 x 11 cm, vaas pealt 38, 5 x 39 cm, kõrgus ca 44 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): risti rõngal reljeefselt: PEREKOND PEDUSAAR ANNO 1934; vasakpoolsel hauakivi keskmes reljeefina Kristuse monogramm, mille ümber sõõris: ALEKSANDER  1851 + 91 PAUL 1887  1964; parempoolsel (ristikujutisega) hauakivil süvistatuna: AMALIE 31 VII. 1859 27. II. 1921 UNO 17 DETS. 1918 12. JAAN. 1919; parempoolsel väravapostil signatuur J. Raudsepp (inventariseerimisandmeil, K. Laane, 1971)
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): sammaldunud, vetikat, samblikku; vasakpoolne (elupuu varju jääv) hauakivi tugevasti vetikaga kaetud, ülanurgad purustatud; sepisaed oksüdeerunud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): matmispaiga külgedel madal hallist graniidist piire, eesküljel sepisaed kuue graniidist vahepostiga (22 x 20 x 16 cm) ja ratasristi motiiviga sepisväravakesega. Matmispaiga paremas servas graniitvaas, vasakus servas graniitpink