Mälestise nimi Aavere mõisa peahoone

Seisund: varemestunud

Menetleja: Muinsuskaitseameti Lääne-Virumaa vaneminspektor, Kaarel Truu

Mälestise tunnus

Olnud neogooti elementidega härrastemaja silmapaistev näide. Mälestise tunnuseks on müüride algupärane ilme ja ehitussubstants.

Kirjeldus

Neogooti elementidega historitsistlik hoone koosneb madalamast keskosast, mille otstel liituvad kõrgemad tiibosad. Viimased eenduvad nii esi- kui ka tagaassaadil ja on kõrgete viiludega. Eriti rikkalikult (sakmikrinnatisega astmestik, laskeavasid meenutavad niššid, sõõrikpetikud) on kujundatud esiväljakupoolse fassaadi vasakpoolne viil. Teised viilud on mõnevõrra lihtsamad. Väiksemad astmikfrontoonid on ka esikülje keskel ning ühel otsafassaadidest. Rõhtsalt liigendab hoonet korrustevaheline profileeritud simss. Mõlemal fassaadil on hoonetiibade vahel terrassid, varem paiknes esifassaadi keskel ka suur klaasitud veranda. Siseplaneering on ebasümmeetriline.(Eesti arhitektuur 3)

Ajalugu

Peahoone ehitatud 1877.a. Hoone keskosa ehitatud tänapäeval 2-korruseliseks. Enamik ruume on kaotanud algse ilme. 1996. a hoone põles.