Mälestise nimi K. A. Rütmani hauasammas, A. Starkopf, 1938 (graniit)

Kunst, Materjal, Kivi, Objekt, Hauatähis, Hauakivi, Hauaskulptuur.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kalmistukunsti näidis, eesti XX sajandi nimeka kujuri Anton Starkopfi poolt kunstiliselt kujundatud matmispaigatähis

Perekond Rütmani punasest graniidist hauasammas pärjaga naist kujutava skulptuuriga

Asukoht: kvartal Kaarli vana III/II, rida 7, koht 1

Muinsuskaitse all alates 1978 – Tallinna kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 76

Materjal: graniit.
Tehnika: raidtehnika, lihvitud, poleeritud.
Autor, valmistamise koht: Anton Starkopf
Dateering: 1938
Mõõtmed: sokli laius 196 cm, paksus ca 46 cm, kõrgus maast ca 28 cm; kesktahvel ca 170 x 79 x 17, 5 cm; külgtahvlid: kõrgus ca 134, 5 cm, paksus ca 30 cm, laius ülalt ca 30 cm, laius alt ca 39 cm; kuju kõrgus ca 147 cm, kuju laius ca 40 cm, kujujalam 38, 5 x 30 cm; tipukivi kõrgus ca 41, 5 cm, Ø ca 31, 5 cm; hauakivi 101 x 70 x ca 12, 5 cm, platsipiirde laius ca 25 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): kesktahvlil reljeefkirjas: PEREKOND RÜTMAN; hauakivil: LIISA SÜND. NIGOSSON 1969 – 1935 JÜRI 1864 – 1944 ROBERT 1919 – 1920 ALIIDE Sünd BIRK 1894 – 1963 TOOMAS 1917 – 1944 KARL AUGUST 1889 – 1983 PER ASPERA AD ASTRA
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): vetikat, samblikku, vuuke osaliselt täidetud (mastiksiga?), kesktahvli ülaosast pronksist tähed (?; dekoor?) ära murtud (enne a. 1971), piirdeaed sammaldunud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): hauaplatsil kaks väikest samuti punasest poleeritud graniidist hauaplaati (ELISABET KEIS 1891 – 1966 HARRO KOIT 1914 – 1966)