Mälestise nimi Kiltsi mõisa teenijatemaja

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Anne Kaldam

Märksõna(12)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Teenijatemaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Teenijatemaja, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Eesti ühe tähelepanuväärsema varaklassitsistliku mõisaansambli abihoone.

Mälestise kirjeldus

Hoone on kahekorruseline kõrge viilkatusega ja paekivimüüridega ehitus. Katus on kaetud eterniitkattega. Korstnad on laotud silikaattellistest 4tk. Avatäited on puidust. Säilinud on ajaloolisi detaile. Teenijatemaja on korduvalt ümberehitatud vastavalt vajadustele.

Mälestise ajalugu

Hoone on ehitatud 19. saj I poolel. 1828. s plaanil on teenijatemaja juba olemas. 1867.a nov , arhitekt R. Knüpferi korraldatud Kiltsi mõisa hoonete tehnilise ülevaatuse ja remonttööde ajaplaani kohaselt hinnati teenijatemaja seisukord heaks ja remonttööd nähti ette lõpetada 1869. a suveks.

Kaitsevööndi ulatus

Kaitsevööndit eraldi ei määratleta, asub Kiltsi mõisa pargis, mis on kultuurimälestisena kaitse all reg. nr. 16080