Mälestise nimi Kiltsi mõisa piimaköök

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Anne Kaldam

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Tootmishoone, Meierei, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Meierei, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Eesti ühe tähelepanuväärsema varaklassitsistliku mõisaansambli abihoone.

Mälestise kirjeldus

Hoone on ühekorruseline, madala viilkatusega ehitus, mida on erinevatel ajaetappidel ümber ehitatud. 1920-30-ndatel aastatel ehitati ümber meiereiks. Välisseinu on krohvitud, krohviparandusi on tehtud kahel senal: mõisa peahoone ja pargipoolsel külgseinal, kasutatud tsementkrohvi. Avatäited on puidust. Katus on kaetud tsikplekiga, mis on küllalt roostetanud.

Mälestise ajalugu

Ehitatud 18.-19.saj. vahetusel sepikojaks. 1867. a nov korraldas arhitekt R. Knüpfer Kiltsi mõisa hoonete tehnilise ülevaatuse ja esitas ajaplaani remonttööde läbiviimiseks. Sepikoja kohta ütleb ta, et hoone on täiesti lagunenud, müürid täielikult mõranenud, telliskivikatus täiesti hõre, sarikad ja laeplgid on mädanenud. Sepikoja remonttööd nähti ette lõpeteda 1869.a suveks.
Sepikoda võeti 1927. a kasutusse piimapunktina; 1930. a meiereina, mille tegevus lõpetati 1975. a.