Mälestise nimi Kiltsi mõisa hobusetall

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Anne Kaldam

Eesti ühe tähelepanuväärsema varaklassitsistliku mõisaansambli abihoone.

Mälestise kirjeldus

Pritskrohviga kaetud paekivihoone. Katus on kaetud eterniidiga. Esi- ja tagafassaadil on karniisid lammutatud, otsasintes on paekivikarniisid säilinud. Hoone on oma ajaloolise ilme peaaegu kaotanud, avad on ümberehitatud ja sisse on murtud uusi avasid.

Mälestise ajalugu

1828.a plaanil on samal kohal olemas hoopis väiksem hoone. 1867. a nov korraldas arhitekt R. Knüpfer Kiltsi mõisa hoonete tehnilise ülevaatuse ja esitas ajaplaani remonttööde läbiviimiseks. Tollane hinnang hoonele on - müüritis ja katus rahuldavad, lagi sissevajunud. Veel mainib R. Knüpfer, et talli kasutamine on ülimalt ohtlik.Hilisemal ajal sai nuumhärgade laudast hobusetall.