Mälestise nimi Varangu mõisa park

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Virumaa vaneminspektor, Kaarel Truu

Varaklassitsistliku mõisaansambli maastikupark.

Mälestise kirjeldus

Keskmise suurusega (ca 7 ha) regulaarelementidega vabakujunduslik maastikupark kuulub maastikuliselt Varangu Pandivere kõrgustiku äärealale, kus valitsevad lainjad moreenmaastikud.
Härrastemaja ees paikneb avar muruväljak mida, mida kolmelt küljelt raamivad ehitised, kolmandalt maanteeäärsed okas- ja lehtpuurühmad. Viimaste vahelt avanevad vaated maastikku. Esiväljaku teedevõrk ei ole säilinud. Pargi põhiosad jäävad härraste- ja valitsejamaja taha, ulatudes nõos asuva, nüüdseks soostunud allikajärveni, millest saab alguse Preedi jõgi. Kunagisele paisutatud tiigile oli orienteeritud kogu pargi kujundus. Peahoone keskteljelt avanes lai vaade paisjärvele Enamik pargist oli vabaplaneeringuline, liigendatud serpentiinina looklevatest teedest, kontrastselt rühmitatud puudegruppidest ja ilupõõsastest. Tänaseks on kahjuks jõgi allalastud ja ala soostunud. Teedevõrk praktiliselt kadunud, põlispuud, mõned alleeread ning pärnaring peahoonest põhjas. 1877. a südamikuplaanilt on näha, et pargi lääneosa oli kujundatud regulaarstiilis kahe laskuva terrassina, mis lõppesid tiigiääres sillakese ja/või paviljoniga. Terrasside vaheline kaherealine pärnaallee on säilinud tänini. Sellest veel kagupoole jäi kunagine tarbe- ja puuviljaaed piiras edelast kivimüür. 20.s. II p. paiknes seal veel metskonna puukool.
Varangu mõis on olnud ühendatud 3 km pikkuse sihi abil Liigvalla mõisaga.

Rajatud 19.s. algul. Säilinud südamikuplaan pärineb 1877. a