Mälestise nimi Varangu mõisa ait

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Virumaa vaneminspektor, Kaarel Truu

Varaklassitsistliku mõisaansambli majandushoone

Mälestise kirjeldus

Ristkülikukujulise põhiplaaniga, kõrge katusega kivihoone, mille põikiteljel asub keskne ümarkaarega värav, ning segmentaknad. Hoone esifassaadi liigendavad 4 dooria stiilis poolsammast. Hoones massiivsed võlvid.

Mälestise ajalugu

Hoone pärineb 18-19.saj vahetusest. Katusekatteks on olnud 1789.a Vene raudplekk, 1860(1842) plekk. Hoone sai põhjalikult kannatada 1970-80-ndatel aastatel, mil hoonet ehitati korduvalt ümber. Näiteks laiendati väravaavasid garaažide jaoks ja looduslikust kivist müüritisse on plommidena laotud tellist. Aida olukorda halvendas veelgi 1980-ndate I poole tulekahju, mis hävitas täielikult katusekonstruktsiooni ja hoone kaeti monteeritud raudbetoonist kumerpaneelidega. 1985.a. sai hoone uue S-kivi katte. 2003.a. sai hoone uue tsinkplekk katuse.

vt. kaardilt LISA 1 Mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi piirid

vt. kaardil LISA 1 Mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi piir.