Mälestise nimi Väike-Maarja kirikuaia piirdemüür

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Mirjam Abel

Tegemist on ajaloolise Väike-Maarja kiriku kompleksi kuuluva rajatisega

Mälestise kirjeldus

ca 0.7 m kõrgused paekivi kuivladu müürid. Sõiduväravaava on umbes 2,5 m laiune, millede kõrged 2,0 m tahutud paekivipostid pealt viilkatusega. Katuse tipus ristid. Väravavõred on kahepoolsed, sepistatud. Kahele poole jäävad jalakäiguväravad, madalate ca 1m paepostidega.

Mälestise ajalugu

Väike-Maarja kirik on tõenäoliselt ehitatud 15. sajandi neljandal veerandil. Kiriku fassaadid koos tornikiivriga kujundati 19. kolmandal veerandil neogooti võtmes ümber. Uus lahendus valmis 1873. aastal. Ümbritsev kirikuaed on rajatud tõenäoliselt koos kirikuga. Kirikuaia piirdemüür on rajatud mitmes etapis.