Mälestise nimi Joachim Jacobi hauaplaat, 1587 (paas)

Kunst, Materjal, Kivi, Objekt, Hauatähis, Hauaplaat.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kultuurilooväärtuslik ajastuomase kunstilise kujundusega hilisrenessanslik raidkiviteos – hauaplaat 16. sajandist

Muinsuskaitse all alates 1973 – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 463

Materjal: paas.
Autor, valmistamise koht: tundmatu kiviraidur
Dateering: umbes 1587
Mõõtmed: ca 223 x ca 170 cm (inventariseerimisandmeil, 1975)
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): ladina majuskelkirjas: PSAL: 119 FOTRITVDO∙ET∙LAVS∙MEA DOMINVS (peatsis); GRATIA∙EXVBERAT∙PECCATVM∙SALVS∙MEA∙CHRISTVS (sõõris ümber vapikilbi); REVERENDVS∙ET∙DOCTISIMVS∙VIR D IOACHIMVS∙IACOBI∙ SOLTQVELLENSIS PASTOR∙HAPSALIENSIS∙VIGILANTISIM’ PIE∙OBIIT∙8 MAII∙A? CHRISTI∙ 1587 (jalutsis)
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): hauaplaat murdunud kolmeks tükiks, servad murenenud, pind kulunud, poorne (1975. andmeil)
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Pastor Joachim Jacobi vapikilbi ja ladinakeelsete kirjadega hauaplaat,
plaadi keskosas sõõr vapikilbiga, mille kujundiks diagonaalristi moodustavad alaspidi sau ja kaks paralleeljoont. Hauaplaat on maetud liiva alla ning kaetud põrandaplaatide ja –vaipkattega, pole vaadeldav.
Altari lähedal keskel.
Haapsalu linnakirik. Tallinn, 1913, lk. 4: Esimeseks Ewangeliumi usu õpetajaks, kellest kindlalt teada, on siin praost Joachim Jakobi, 1581. aastal. Tema hauakiwi peal, linnakirikus altari ees, on Ladina keeles lugeda: Laul 119.
Minu tugewus ja au on Jumal, minu õnnistus on Kristus. Tema arm on suurem kui minu patud Lugupeetud ja wäga tark inimene, doktor Joachim Jakobi, Haapsalu õpetaja, suri 8. mail, pärast Kristuse sündimist 1587 aastal.