Mälestise nimi Linnapea iste, 18.saj. (puit)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Sisustus, Kirikusisustus, Mööbel, Istemööbel.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui unikaalne ajastuomase kunstilise kujundusega kirikusisustusese barokiajast 18. sajandist (17. sajandi lõpust).

Muinsuskaitse all alates 1973 – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 516

Materjal: puit (tamm), lakk.
Tehnika: nikerdatud, saelõige, tisleritöö.
Autor, valmistamise koht: arvatavasti kohalik tisler
Dateering: 17. sajandi lõpp (1690)
Mõõtmed: laius ca 123, 5 cm; sügavus ca 105 cm, rinnatise kõrgus ca 111 cm, seljatoe kõrgus max 178 cm; profileeritud osa seljatoe viilungist ca 67, 5 x 82, 5 cm; rinnatisel: ca 65, 5 x ca 79 cm ja ca 16, 5 x 79 cm, raamatulaua laius ca 18 cm, pikkus 107, 5 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): vasakul siseküljel valge värviga: 27
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): kulunud, määrdunud, kriimustatud, logiseb, allosas proteesitud, kohati tugevat mardikkahjustust, liiste lahti, seljatoel profiilliiste puudub
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kinnine baroklikult profileeritud viilungitega kirikupink,
teist sarnast kirikupinki Eesti kirikuis ei ole.
Kooriruumi nurgas altarist vasakul (ida pool).
Haapsalu linnakirik. Tallinn, 1913, lk. 9: Selsamal /1690/ aastal tehti kirikusse rektoritool, mis praegu weel õpetaja tarwis on.