Mälestise nimi Altariaed, 19.saj. (puit)

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui ajastuomase kunstilise kujundusega kirikusisustusese historitsismiajast 19. sajandist

Muinsuskaitse all alates 1981 – Haapsalu rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 8

Materjal: puit (tamm), lakk.
Tehnika: nikerdatud, saelõige, tisleritöö.
Autor, valmistamise koht: kohalik tisler
Dateering: 19. sajandi II kolmandik (umbes 1864)
Mõõtmed: kogukõrgus ca 97 cm, rinnatise kõrgus ca 73 cm, sõõriga tahvlite laius 57, 5 cm; ukse laius ca 63 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): kulunud, määrdunud, kriimustusi, naelaauke, vana ja osaliselt (vasakpoolsel uksel) ka akuutset mardikkahjustust, keskväljalt ja vasakult ukselt puudub liiste (ukse liistud hoiustatud rektoritoolis), paremalt ukselt puudub messingriiv
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Gooti kaaristuna kujundatud polügonaalne altarivõre, ustel ja esikülje keskmes ažuurne ristiga sõõr,
K. Engmann. Haapsalu lossikogudusele annetatud kingitused. Referaat. Tallinn, 1999, lk. 7: Aasta 1864. Usupuhastuspühaks, 22. novembriks kinkis kaupmees härra August Constantin Hoffmann meie jumalakojale kauni uue altarivõre, mis on valmistatud poleeritud tammepuust gooti stiilis ja väärt 200 hõberubla.