Mälestise nimi Ristimisvaagen, Fraget, 19.saj. (valge metall)

Inspektor: Muinsuskaitseameti nõunik (vallasmälestiste alal), Mare Kask

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Sakraalese, Rituaalese, Ristimistarve.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui ajastuomase kunstilise kujundusega sakraalese historitsismiajast 19. sajandist

Muinsuskaitse all alates 1981 – Haapsalu rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 12

Materjal: messing (?), valge metall.
Tehnika: graveeritud, hõbetatud, trugitud, kullatud osaliselt.
Autor, valmistamise koht: Poola vabrikutöö (Fraget, Varssavi)
Dateering: 19. sajandi keskpaik (umbes 1858)
Mõõtmed: 48, 3 x 33 cm (ovaal), kõrgus 8, 3 cm
Märgid (meistrimärgid): vabrikutempel põhja all keskel: WARSZAWA FRAGET PLAQUE
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Annetuskirje: Marie Heinrichsohn (ühel küljel); 22 ten Jul? 1858. (teisel küljel). Põhja all paberkleebisel: EELK 152; tušikirjas number: 33; tušikirjas (poolkustunult) muinsuskaitsemärgistus: MKI 7 K 12
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): oksüdeerunud, kriimustatud, kullatis kulunud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ovaalne ristimisvaagen
põhjas tremuleeritud kullatud rist, servale joodetud palmetimotiiviga taimse dekoori vöönd, põhja all neli lamedat nuppjalga.
K. Engmann. Haapsalu lossikogudusele annetatud kingitused. Referaat. Tallinn, 1999, lk. 5: Aasta 1859. 20. oktoobril kinkis proua Marie Heinrichsohn Peterburist meie kirikule ilusa uushõbedast ristimisvaagna, ovaalse kuju, kaunistatud serva ja kuldse ristiga vaagna põhjas. Ühel välisserval seisab „Marie Heinrichsohn“, teisel aga „22. juuli 1858“. See on tehtud Varssavis ja kaalub 4 ¼ naela.
Haapsalu linnakirik. Tallinn, 1913, lk. 12: 20. oktobril 1858 kinkis pr. Heinrichson kirikule hõbedast ristimisewaagna.