Mälestise nimi Altar koos aiaga, 19. saj. II pool (puit, polükroomia)

Mälestise tunnus

Iseloomustab kiriku rajamisaegset ajastutunnetust ja kohalikku kultuurilugu. Väärtuslik miljöö terviku seisukohast.

Muinsuskaitse alla võetud 1978.a.

Materjal: puit, pronksvärv.
Tehnika: nikerdatud, polükroomia, tisleritöö.
Autor, valmistamise koht: F. Kühne, tislermeister
Dateering: 19. sajandi II pool
Mõõtmed: altari ja võre üldlaius ca 8,5 m, üldkõrgus 9,5 m, altariosa laius 422 cm, külgmiste altarivõrede kõrgus ca 3,5 m, altarivõre kõrgus ca 80 cm.
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): altarilaua külgedel seitse valget neliksiiru kujulist süvendit, milles pühakirjasalmid (vasakult paremale): "Sulle saab küll minu armust, sest vägi saab nõtruses täie võimsuse." 2. Ko. 12, 9; "Õndsad on tasased sest nemad peavad maa pärima." Mt. 5,5; "Õndsad on armulised sest nemad peavad armu saama." Mt. 5,7; "See on minu veri, mis mitmete eest ära valatakse pattude andeks andmiseks." Mt. 26, 28; Õndsad on rahu nõudjad, sest neid peab Jumala lapsiks hüütama". Mt. 5,9; "Võtke, sööge, see on minu ihu." MT. 26,26; "Õndsad on need, kes vaimust vaesed, sest nende päralt on taevariik". Mt. 5,2.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Põhjapoolsel altarivõre väraval värv kohati irdunud (2000). Puhastatud ja korrastatud 2007.a.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Altarilaud, altarisein, altariaed, 1860.aa, altar ja külgmised vaheseinad on mõnevõrra hilisemad, pseudogootika. Altariseina keskel kõrge teravkaarne ava maali jaoks.Sein moodustab krabidega ääristatud gooti viilu, mille tipus ristlillik. Mõlemal pool seina krabidega ääristatud fiaal. Altar ja altarisein, altariaed värvitud tumepruuniks. Fiaalide süvendatud pind esiplaanil värvitud punaseks. Koostas: Tiina Pikamäe, kunstiajaloolane.