Mälestise nimi Tornikell, J. Somppi, Soome, 1991 (pronks)
Mälestise vana number 151-a

Autor, valmistamise koht: Jussi Somppi, Soome
Dateering: umbes 1991
Mõõtmed: löögiringi Ø ca 80 cm, kõrgus ca 75 cm
Märgid (meistrimärgid): siseküljel valumeistri nimekirje: J. SOMPPI LAPU;
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): korpuse küljel: VIVOS VOCO MORTUOS PLANGO FULGURA FRANGO SCHILLER; teisel küljel: HAAPSALU TOOM NIGULISTE KIRIK AU 1991
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): oksüdeerunud, tugevasti määrdunud (sh. linnusõnnikuga)
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kirjetega tänapäevane dekoorita kirikukell,
„Ärataja“ ühingu (Herättäja-Yhdistyksen) kingitus Soomest; tänapäevasel terasest kandekonstruktsioonil; helistamissüsteem elektriline.
R. Kurel „Haapsalu Toomkirik“, Läänlane, 1. september 1992: ...24. augustil 1991 jõudis Soomest Haapsallu teine kell. See paigaldati jõulude ajal.
A. Jürvetson „Toom-Niguliste kiriku kell õnnistatud“, Läänlane, 3. september 1991: Pühapäevahommikusel jumalateenistusel Haapsalu linnuse õuel õnnistas EELK peapiiskop Kuno Pajula Haapsalu Toom-Niguliste kiriku uue kella. Haapsallased kuulsid esimest korda, kuidas uus kell heliseb. Millal kell kirikutorni jõuab ja haapsallasi kutsuma hakkab, ei ole veel koguduses otsustatud. Haapsalu Toom-Niguliste kogudusele kinkis uue kella „Ärataja“ ühing Soomest. See läks maksma 65000 FIM-i. Kella valas Jussi Somppi ja see kaalub 500 kilo. Ööl vastu 24. augustit jõudis Soome sõprade kingitus Läänemaale...