Mälestise nimi Ikoon "Valitud pühakud" kappraamistuses, 20.saj. I pool (segatehnika, puit)
Mälestise vana number 7 III 13 k-2

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Ikoon, Sakraalmaal.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kunstiliselt heatasemeline ajastule omases teostuslaadis vene sakraalkunstiteos 20. sajandi I poolest

Mälestise ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1985 – Haapsalu rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 7. III 13. k-2

Ikooni restaureeris Marike Laht, 2004

Materjal: õli, puit, kullatis.
Tehnika: maalitud.
Autor, valmistamise koht: Vene koolkond (Moskva?)
Dateering: 19. sajandi lõpp (1890. aastad) või 20. sajandi algus
Mõõtmed: 106 x 70 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): allservas geomeetrilise lintornamendi sees: BЪ ПАМЯТЬ 17 OKTЯ. 1888 ГОДА
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Inimkäeta loodud Kristuse kujutise ees seisvaid kaheksat mees- ja kolme naispühakut kujutav ikoon (Избранные cвятые перед Cпасом Hepукотворным),
kullatud kappraamistuses (analoogne kappraamistusega reg. nr. 16161).
Ikoon pühendatud tsaariperekonna pääsemisele 1888.a. 17 oktoobri rongiõnnetusest. Pühakutena on kujutatud rongis viibinud tsaari pereliikmeid: vürst Neeva Aleksander - Aleksander III, - püha Maria Magdaleena - tsarinna Maria Feodorovna, Nikolai Imetegija - troonipärija Nikolai, püha Georgius - suurvürst Georgi, Tveri püha Mihhail - suurvürst Mihhail, vaga Ksenia - suurvürstitar Ksenja, püha Olga - suurvürstitar Olga. Ikooni ülaosas, Inimkäeta loodud Kristuse kujutise kõrval põlvitavad püha Kosmas, prohvet Hoosea, Kreeta püha Andreas, püha Damianus.
Ikooni restaureeris Marike Laht, 2004.