Mälestise nimi Ikoon "Jumalaema eestkoste", Moskva, 19/20. saj. (värvitrükk, plekk)
Mälestise vana number K 152

Kasutuses: Ei

Varastatud ööl vastu 6.oktoobrit 1996.a.

Menetleja: Muinsuskaitseameti kunstimälestiste peainspektor, Ülle Jukk

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Maal, Ikoon, Sakraalmaal.

Mälestise tunnus

Ikoon kuulub iseloomuliku esemena õigeusu kiriku kunstipärandi hulka, olles näidiseksemplariks 19. sajandil ja 20. sajandi alguses väga levinud Žako vabrikus plekile trükitud ikoonidest.

materjal ja tehnika: värvitrükk, plekk;
autor, valmistamise koht, dateering: Moskva, Žeko vabrik, 19. saj. lõpp - 20. saj. algus;
mõõdud: 30,8 x 26,5 cm;
täiendavad andmed: ”Jumalaema eestkoste” (”Покров”) ikoonil on kujutatud Konstantinoopoli Blachernose katedraali sisemust, mis on sümboolselt jaotatud taevaseks ja maapealseks osaks. Ülal keskel seisab Jumalaema, hoides kätel kaitselinikut, mille ta laotab üle palvetava Kristuse koguduse. Teda saadab eestpalvet sooritavate pühakute hulk. Kiriku maapealse osa keskmes seisab ambonil hümnilaulja Romanos Melodos – kreeka laulik, kes elas 6. sajandil ja kes sai Blachernose kirikus Jumalaema nägemusest inspiratsiooni paljusalmilise jõuluhümni loomiseks. Käes hoiab laulik kirjarulli hümniga Jumalaema kiituseks. Romanosest paremal seisavad tolleaegsed Bütsantsi valitsejad - keiser Leo ning tema abikaasa. Ikooni paremas nurgas kujutatakse inimeste ees seismas Andreid ja Epifaniost, kellest esimene näitab teisele nägemust Jumalaema kaitsest, osutades käega ülespoole.;

Kunstimälestisena muinsuskaitse alla võetud 1995. a. Ikoon on varastatud 5/6. 10. 1996. a.