Mälestise nimi Vitraažaken, 19.saj.lõpp (värviline klaas, klaasimaal, tina)

Kunst, Materjal, Metall, Klaas, Objekt, Maal, Monumentaalmaal, Vitraaž.

Materjal: tina, klaas, värv.
Tehnika: klaasimaal.
Dateering: annet. 1909
Mõõtmed: laius ligikaudu 1 m
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): allosas tekst: MINA OLEN WIINAPUU JA TEIE VIINAPUU OKSAD.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): vasakus alumises nurgas purunenud kaks kõrvutiasetsevat ruutu (2000) ühes tinaraamide deformeerumisega (tugevast löögist), samuti paar väiksemat ruutu. Seega osaliselt kaduma läinud tekstilindi parem ots (tekstilint varemgi olnud kahjustatud ja viimase re
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kirgastes värvides kauni kujundusega teravkaarse vitraažakna põhimotiiviks põiming viinapuuväätidest koos lehtede ja marjakobaratega. Akna keskosas valkjast ja kuldsest antiikklaasist ruudustik (kärjestik). Allosas viinapuupõimingu foonil valge tekstilint musta värviga maalitud kirjaga: MINA OLEN WIINAPUU JA TEIE VIINAPUU OKSAD. Kogu akent ääristab kitsa helevioletse ribana kuulvöö.
Aknal paiknenud vasksildi järgi on vitraažakna kirikule annetanud taluperemees Mihkel Ristal aastal 1909.
Vitraažaikneb pikihoone põhjaseina idapoolsel aknal.
Restaureeriti 1980. aastate II poolel Eesti Kunstiinstituudi klaasikateedris (Eve Koha juhtimisel).
V. Uuspuu. Kiriklikkude mälestusmärkide registreerimise töö Karusel. 1934-1935. TÜ raamatukogu fond 55, nim. 3, sü. 100): …kujutab loomulikes värves viinapuud lehtede ja kobaratega. Viinapuu tüvi moodustab risti, mille ümber paiknevad lehed ja viinamarjakobarad. Viinapuu all valgel taustal kiri: Mina olen Wiinapuu ja teie wiinapuu oksad. Akna küljes asub vask silt, millel on kiri: Mihkel Ristal 1909. Illustel. Nagu kirjast nähtub on akna kinkijaks Mihkel Ristal, kes olnud ümbruskonna jõukamaid taluperemehi.