Mälestise nimi Välisuks, 19.saj. (puit)
Mälestise vana number 152-a

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Ehitis, Hoone, Uks.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kunstipärase tisleritöö ja puunikerduse näide historitsismiajast, 19. sajandist

Muinsuskaitse arvel alates 1995 (152-a)

Materjal: puit.
Tehnika: nikerdatud, tisleritöö.
Autor, valmistamise koht: tundmatu tisler
Dateering: umbes 1859
Mõõtmed: ukse kõrgus ca 223 cm, paksus ca 6 cm, laius ca 83 cm (parem pool), ca 84 (vasak pool). Alumise roseti Ø ca 33, 5 cm, ülemine rosett 21, 5 x ca 37; risti kõrgus ca 67 cm, laius 38 cm (parem uksepool), karika kõrgus (koos alusega) ca 63 cm (vasak uksepool
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kaunilt kujundatud välisuks (kahe poolega), mille esikülje raamtahvleis paiknevad nikerdatud kaunistused: rosetid, karikas ja rist. Ukse sisekülg neljast püstilauast (raamtahveldise ja kaunistusteta).
Tornialune lääneuks (peauks).
Uks restaureeriti restaureerimisfirmas „Rändmeister“ 2002-2003 (puiduparandused, uus värv-kate) ning paigaldati oma kohale juunis 2003.
Ligilähedaselt samasuguse kujundusega uks on Karuse kalmistu perekonnakabelil.
J. Kilumets. Hanila Pauluse kirik (voldik): Praegune, uusromaani vormides kivitorn ehitati 1858-59… Samast ajast pärinevad omapärase dekooriga torniuks…