Mälestise nimi Kroonlühter kuueteistkümne tulega, 17.saj.,19.saj. (pronks)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kunstiväärtuslik kirikuvalgusti 19. sajandist, osaliselt 17. sajandist

Muinsuskaitse all alates 1980 – Haapsalu rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 71

Materjal: pronks.
Tehnika: graveeritud, valatud.
Dateering: 17. sajandi kroonlühtri järgi 1891 ümber valatud
Mõõtmed: riputusvarda (raudsepis) kogupikkus (koos balusternupuga)
ca 98 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): alumisel haarakanduril ümbervalamise aastaarv 1891
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): tolmunud, määrdunud, mõnevõrra oksüdeerunud, munal linnusõnnikuga määrdumisest tugev oksüdeerumine
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kaheraline, 17. sajandi kroonlühtri eeskujul 1891 ümber valatud barokset tüüpi kroonlühter (kummaski reas 8 haara), tipneb kahepäise kotkaga, mis tõenäoliselt algne. Haararidade vahemikus 8 õiekellukaga tipnevat iludetaili. Balusternupp kera all peenikese otsaga. Haarad kinnituvad tihvtidega, kotka tiibade kinnitus erandlik - pöördtapiga.
Kroonlühtrit on varemalt parandatud – vanad tapikohad plommitud.
Kera kõrgus ca 19, 3 cm, Ø ca 26 cm; kotka kõrgus 17, 5 cm, laius 31, 5 cm, tiivad 14, 5 x 14 cm ja 14, 5 x 13 cm, pööra kõrgus 2, 4 cm; riputusaasa kõrgus ca 13, 7 cm, laius ca 9 cm; tüvisedetail alumise haarakanduriga: kõrgus ca 30 cm, kanduri Ø 17, 5 cm; tüvisedetail ülemise haarakanduriga: kõrgus ca 22 cm, kanduri Ø 15, 2 cm; alumise haara pikkus ca 36 cm, kõrgus ca 31, 3 cm; ülemise haara pikkus ca 26, 5 cm, kõrgus ca 23, 6 cm; iludetaili pikkus ca 13 cm, kõrgus ca 13 cm, õiekelluka Ø ca 4, 2 cm; alumise rasvataldriku Ø 13, 6 cm, ülemise rasvataldriku Ø 12, 2 cm; alumise küünlapiibu kõrgus ca 10, 5 cm, ülemise küünlapiibu kõrgus ca 9 cm, alumise tihvti kõrgus 6, 5 cm, ülemise tihvti kõrgus 4, 8 cm
1989-1990 restaureeris Tiit Villemsoo. Elektrivalgustusele seadistatud nõuetekohaselt (juhtmed kinnitatud messingplekist klambritega).
Paikneb algses kooriruumis (läänest III kroonlühter)