Mälestise nimi Altar ja altariaed, 19.saj. (puit, õlivärv)

Muinsuskaitse all alates 1980. aastast – Haapsalu rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 92

Materjal: puit, õlivärv.
Tehnika: tisleritöö.
Dateering: 19. saj.
Mõõtmed: altarilaua kõrgus 109 cm, laius 191 cm, altariseina laius 288 cm, altariaia kõrgus 97 cm.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Altar koosneb hallika ja ookerja õlivärviga kaetud puidust (kuusk) altarilauast ja altariseinast, mis on kujundatud pseudogootistiilsetena ja ümbritsetud polügonaalse stiliseeritud gooti kiilkaartest komponeeritud azhuurse altariaiaga. Altarilaua külgpinnad on kujundatud gootipärase kaaristuna. Kõrge ja kitsas altarisein, mille keskosa moodustab teravkaarse profileeritud raamistuse altarimaalile, tipneb kolmnurkse frontooniga, mille küljekarniisi ääristavad “krabid” ja tipus on ristlillik. Frontooni keskpinnal moodustub bifoorseist gooti akendest komponeeritud kolmsiir. Altariseina alumise osa pinnadekoor kujutab gootipärase väädi geomeetrilist põimingut. Kõrged saledad fiaalidega tipnevad tabernaaklid piiravad altariseina külgedelt. Nii altari kui ka altariaia kujundus on samaaegne kirikuga, s.o. aastaist 1876-1878
Koostas Sirje Simson, kunstiajaloolane