Mälestise nimi Kroonlühter kaheksa tulega, 19. saj. (messing)

Kunst, Materjal, Metall, Tavametall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Mälestise tunnus

Iseloomustab kiriku rajamiseaegset ajastutunnetust ja kohalikku kultuurilugu. On väärtuslik miljöö terviku seisukohast.

Põhjalöövis läänepoolseim

Muinsuskaitse alla võetud 1978.a.

Lühtrite ja seinavalgustite konserveerimistööde aruanne. Tallinn 2007. (MKA arhiiv)

Tehnika: treitud, valatud, monteeritud.
Autor, valmistamise koht: Tundmatu meister
Dateering: 17. sajandi lõpp (?), osaliselt ümber valatud 19. sajandi keskpaigas
Mõõtmed: kõrgus 92 cm Ø 92 cm, figuuri kõrgus ca 11, 5 cm, laius ca 8, 9 cm, riputusaasa kõrgus ca 10, 7 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Alumisel vahekettal puudub kaks ehishaara. Ülemisel vahekettal puudub kaks ehishaara ja kolm fiaali, kaks fiaali on defektsed (2000). Restaureeritud AS KAR-Grupis, 2007
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Üherealine kaheksa haara ja kaheksa küünlapesaga. Haara keskel fiaal. Lühtrihaarade vahel kaheksa kõhrekujulist ehishaara. Ülemised ehishaarad lõpevad kellukesekujuliselt. Balustrikujuline ketastega liigendatud tüvis. Tüvis lõpeb sfäärilise pungisega, mida ehib piiniakäbike.Tüvisel ülal poisikese figuur. Poisikese pea kohal on kolmiksiirusekujuline sang, mille ühe külje moodustab mehe figuur ja teise külje naise figuur. Kohandatud elektrvalgustuseile. Koostas: Tiina Pikamäe, kunstiajaloolane.