Mälestise nimi Altarimaal "Kristus ristil", 17.saj.lõpp (õli, lõuend)

Kunst, Materjal, Lõuend, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Altarimaal, Sakraalmaal.

Mälestise ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1934. aastast (reg. nr. 787: 1b.); 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 461: 1

Dateering: 17. saj. lõpp?
Mõõtmed: laius ligikaudselt 90 cm, (kõrgus ca 130 cm).
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Christian Ackermanni altariseina ülemine maal on kompositsioonilt erinev kõigist teistest samasüzheelistest piltidest meie kirikute altareil. Maalil on kujutatud Jeesust ristil koos risti all esiplaanile astuva, lopsakalt kuldkollasesse drapeeritud naisfiguuri ja temast vasakul külitava teise naisega(?) – Maarja Magdaleena(?), kelle vasak õlg on paljastatud, ahastav pilk suunatud Ristilöödule, käed küünarnukist kõverdatud. Ka esimene naine vaatab Jeesusele, ta käte asend väljendab kohkumist. Ristilöödu on kujutatud rippuvajunud keha, langetatud pea ja põlvist kõverdatud jalgadega; niudevööks oleva draperii ots lehvib lopsakalt voldituna vasakul puusal; valkjas nimesilt INRI risti tipus eristub tumeda taeva foonil, kus aimatav pilvist varjutatud päike. Ristijalamiks oleva kaljurahnu küljefoonil kolp ristatud sääreluudega, ees ja taga mõned taimed. Ristist tagapool paremal rühm Kolgatalt lahkujaid, kellest kolmveerandfiguuridena eristuvad ülepea helesinisesse drapeeritud naisfiguur kõrvu pilgu tagasi heitnud noore mehega (punases-rohelises) – Maarja ja Johannes (?). Maal on tumenenud. Lähivaatluseks ligipääsmatu asukoht altariseina ülaotsas jätab praegu vastuseta küsimuse, kas on ikka tegemist algse maaliga (kuna alumine maal “Püha õhtusöömaaeg” on maalitud laudadele). Maali ümbritseb kullatud profiilliistuga raam, mille ülaserv keskelt kaarja lõpetusega.
Koostas: Sirje Simson, kunstiajaloolane.