Mälestise nimi Altarimaal "Kristus Ketsemani aias", 1896 (õli, lõuend)

Kunst, Materjal, Lõuend, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Altarimaal, Sakraalmaal.

Mälestise ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1934. aastast (reg. nr. 787: 1c.); 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 461: 2

Autor, valmistamise koht: Wilhelm Treumund
Mõõtmed: kõrgus ca 155 cm, laius 122 cm. Raamiliistu laius ca 9, 5 cm.
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Kunstniku signatuur: W. Treumund 1896 paikneb maali paremas allnurgas diagonaalselt.
Alusraami allservas tushikirjas muinsuskaitsemärgistus MKI 7 V 461: 1-2. Väidetavalt (V. Neubaum-Uuspuu. Martna kihelkonna kiriklikkude mälestusmärkide registreerimise töö. 1934. TÜ raamatukogu, fond 55, n. 3, sü. 99, lk. 23) on ka maali tagaküljel autori nimetähed ja daatum (W.T. 1896. VI).
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Maali katab tugev krakelüür, mis allosas moodustab kaks kontsentrilist ringi. Väikeseid värvikadusid on üle kogu pildipinna, kõige enam aga alumises vasakus veerandis.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Wilhelm Treumundi (arhiiviandmeil kodukooliõpetaja Kasaris – TÜ raamatukogu f. 55, nim. 3, sü. 99, lk. 19) poolt saksa kunstniku Heinrich Hofmanni (1824 – 1911) populaarse “Kristus Ketsemanis” järgi maalitud teos, mis vahetas altarilt välja algse maali “Püha õhtusöömaaeg”. Kunstniku signatuur: W. Treumund 1896 paikneb maali paremas allnurgas diagonaalselt. Tervikuna sinakais toonides maalil on kujutatud ahtanäolist habemikku, sinisesse mantlisse drapeeritud meest roosas pikavarrukalises rüüs, kaelusest paistmas valge alusrüüserv, vasakpöördes põlvitavana. Palvetaja sõrmseoses käed toetuvad kaljurünkale, pilk on tõstetud maali vasaku ülanurga poole, kust lähtuv valgusvoog on tekitanud nimbuse palvetaja pea ümber. Heleda laiguna öises maastikus tõuseb esile ka maapind ümber voogava rüüdrapeeringu. Taamal palvetaja selja taga paistavad hämaruses kolm uinuvat jüngrit. Vasakus allnurgas kaljurahnu foonil mahasaetud puutüvi mõne kuivanud väänduva oksaga.
Värvi pudenemine kestab. Maali ümbritsev raamiliist on kullatud.
Koostas: Sirje Simson, kunstiajaloolane.