Mälestise nimi Hauaplaadi katke, 17.saj. (paas)

Kunst, Materjal, Kivi, Objekt, Hauatähis, Hauaplaat.

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1934. aastast kui üks kirikus olevaist hauaplaatidest (reg. nr. 787: 4); 1980. aastast – Haapsalu rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 135.

Materjal: paas.
Tehnika: raidtehnika.
Dateering: 17. saj.
Mõõtmed: pikkus max ca 152 cm, keskvälja allesolev pikkus ca 94 cm; laius ei ole tuvastatav
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Hauaplaadile reg. nr. 16348 väga sarnases kujundusega hauaplaadist, mis paikneb altarist lõuna pool, alumist otsa pidi vastu idaseina, on tervena säilinud vähem kui ülemine pool, kusjuures pikemalt on alles plaadi vasak serv kolme akantusääristuses vapikilbiga ca 25 cm laiusel pinnal; plaadi ülemises nurgaristkülikus (ca 26 x 27 cm) keerub. Ülaservas, keerubist plaadi keskme poole, ristkülikuline, loetamatuks kulunud tekstiväli (reljeefseina nähtavad vaid 1-2 altariaia äärese alla jäävat tähte). Ka kõik teised serva kujutised tugevasti kulunud. Plaadi kaarja pealmikuga ca 4 cm süvisega keskväljal lebavast ümarreljeefsest meesfiguurist on näha parem küünarvars, riba juukseid ning tuttidega peapadja serv. Figuuri vööjoonest allapoole on plaat purunenud, kuid ilmselt on osa tükke sealsamas plaadi jätkuna põrandasse müüritud. Hauaplaadi pind on ka tugevasti mustunud.
Koostas: Sirje Simson, kunstiajaloolane.