Mälestise nimi Oreliväär, 18.saj. (puit)

Mälestise ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1980. aastast – Haapsalu rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 137.

Materjal: puit, õlivärv.
Tehnika: tisleritöö.
Dateering: 18. saj.
Mõõtmed: keskrisaliidi laius ca 345 cm, eende ulatus ca 105 cm, külgrisaliidi laius ca 370 cm, rinnatise kõrgus (balusternuppudeta) ca 127 cm, karniisi laius ca 22 cm, raamtahvli laius ca 76 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ümarsammastele toetuv eenduva keskrisaliidiga koorirõdu - oreliväär, mille rinnatis on kujundatud laia kaunistamata karniisiga päädiva raamtahveldisena, moodustades segmentkaarseist lamenishidest kaaristu. Reljeefsust lisavad kaarevahemikes paiknevad kahe mõigasvööga liigendatud kolmveerandsambad, mis allotsas lõppevad balusterja nupuga (keskrisaliidil on sambaid 4, kummalgi külgrisaliidil – viis). Rõdu on värvitud õlivärviga sambla- ja salatiroheliseks, sambad kreemikad. Värvimine toimus (T. Böckleri värvikavadi järgi) koguduse õpetaja Hermann Lusika eestvõttel 1983. aastal.
Koostas: Sirje Simson, kunstiajaloolane.