Mälestise nimi Oreliprospekt, C.A.Tanton, 1845 (puit)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Muusikainstrument, Orel, Oreliprospekt.

Mälestise ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1980. aastast – Haapsalu rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 138.

Materjal: puit, pronksvärv, õlivärv.
Tehnika: tisleritöö.
Autor, valmistamise koht: Carl August Tanton
Mõõtmed: laius (koos karniisiga) ca 218 cm, sügavus (koos karniisiga) 84 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Sõrmlaual vandli(?)plaat (ca 4 x 8 cm): C. A. Tanton Orgelbauer.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kirikukroonika andmeil 1845. aastal (G. Haller. Martna kirik. Ristirahwa pühapäewaleht nr. 6, 1913) pühitsetud orel on Carl August Tantoni vanemaid allesolevaid pille. Lihtsale soklile toetuva prospekti esikülg kujundatud karniisiga päädiva kolme risaliidina, millest külgmised madalamad, keskmine kõrgem ja lõppeb kaarja frontooniga, mille tipus rist. Frontooniväljal ning ristijalamil akantusdekoor. Külgrisaliitide karniisil kaunistuseks akantusmotiiv, tinavilede ülaotsi varjutab azhuurne akantusemotiiviline nikerdkuliss. Keskrisaliidil katab tinavilede ülaotsi lukukiviga profiilliistust ümarkaar, mille otstes voluutjas nikerdatud akantusleht. Mängupult paikneb oreli ees, organist näoga oreli poole.
Osaliselt on prospektil paistma jäänud varasem rohekashall värvitoon.
Oreliprospekti ülevärvimine sambla- ja helerohelise õlivärviga (T. Böckleri kavandi järgi) toimus koguduse õpetaja Hermann Lusika eestvõttel 1983. aastal. Akantsusdetailid pronksvärviga. Elektrilampide paigaldamisega prospekti külge (nüüdseks eemaldatud) on lõunaküljel sissemurtud juhtmeava ning nähtav lambijälg; põhjaküljel on juhtmeavad puuritud.
Orel on positiiv, so. pedaal puudub. Mehhaanilise traktuuriga, tuulepõhi toonikanalitega ning registrilükanditega. 1 manuaal, 4 vileregistrit, 2 hiljem lisatud harmooniumi registrit. Oreli taga kaks kiillõõtsa, elektrimootor paigaldatud 1997. Elulooliselt on orelimeister Tantonist vähe teada. Ta tegutses Tallinnas teadaolevalt alates 1840. 1845. aastast Harjumaal Polli või Haiba mõisas. Tantoni orelid jäävad ajavahemikku 1840-1859, seejärel ta ilmselt suri.
Koostas: Sirje Simson, kunstiajaloolane.