Mälestise nimi Ristimiskivi, 17.saj. (dolomiit)

Kunst, Materjal, Kivi, Objekt, Sakraalese, Rituaalese, Ristimistarve.

Mälestise tunnus

Ristimiskivi, millel gooti elemendid on paigutatud renessanslikku üldkompositsiooni on haruldane näide Eesti ristimiskivide hulgas. Teostatud kunstiliselt meisterlikult. Moodustab osa kirikusisustuse tervikust.

Muinsuskaitse all alates 01.08.1973.a.

Aruanded

Materjalid Noarootsi kirikus ja kirikuaias asuvate skulptuurteoste ja raiddetailide restaureerimise kohta 1975.a. Koostaja Linda Kask (aruanne paikneb MKA arhiivis)

Materjal: dolomiit.
Dateering: 17.saj
Mõõtmed: kõrgus ca 80,5 cm; jalami kõrgus ca 48 cm; vaagna ca 65 cm.
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Gooti minusklites madalreljeefne rootsikeelne tekst: lärer all folck, och döper them. M. XXVIII (tõlkes: õpetage kogu rahvas ja ristige nad). Kausiosa on 10 cm sügav, selle pojas 6-leheline lill. Jalami alumisel äärel inventariseerimistähis: MKI 7 V 551.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Jalami alumine äär u 20 cm ulatuses vigastatud (tükk väljas). Jalami ülaosas katki olnud tükid tagasi liimitud.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Jalam eraldi, selle peal kahest osast koosnev vaagen. Restaureeritud 1975 suvel (eemaldati vanad värvikihid).

Koostas Egle Tamm, kunstiajaloolane.