Mälestise nimi Kroonlühter kaheksa tulega, 19. saj. (messing)

Kunst, Materjal, Metall, Tavametall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Mälestise tunnus

Iseloomustab kiriku rajamiseaegset ajastutunnetust ja kohalikku kultuurilugu. On väärtuslik miljöö terviku seisukohast.

lõunalöövis, idast teine

Muinsuskaitse alla võetud 1978.a.

Lühtrite ja seinavalgustite konserveerimistööde aruanne. Tallinn 2007. (MKA arhiiv)

Tehnika: treitud, valatud, monteeritud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister
Dateering: 17. sajandi lõpp (?), osaliselt ümber valatud 19. sajandi keskpaigas
Mõõtmed: kõrgus 90 cm Ø 100 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Poisikese figuuril vasak jalg murdunud. Alumisel vahekettal puudub üks ehishaar ja neli fiaali. Ülemisel vahekettal puudub viis ehishaara ja viis fiaali, üks fiaal on defektne.
Restaureeriti AS KAR-Grupis, 2007
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Üherealine, kaheksa haara ja kaheksa küünlapesaga kroonlühter. Haara keskel fiaal. Lühtrihaarade vahel kaheksa ehishaara. Ülemised ehishaarad lõpevad kellukesekujuliselt.Tüvise allosas suur sfääriline pungis, mida ehib piiniakäbi. Balustrikujuline tüvis ketastega liigendatud. Tüvise ülaosas oleval väiksel ümaral pungisel istuva poisi figuur,mille kohal kolmiksiiruse kujuline sang. Sanga ühe külje moodustab mehe-, teise naisefiguur. Lühter kohandatud elektrivalgustusele. Koostas: Tiina Pikamäe, kunstiajaloolane.