Mälestise nimi Perekonnarõdu, 18.saj. (puit, õli)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Sisustus, Kirikusisustus, Mööbel, Istemööbel.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui näide kirikuinterjööri kujundavast kunstipärasest 18. sajandi tisleritööst

Mälestise ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1980. aastast – Haapsalu rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 220.

Materjal: puit.
Tehnika: tisleritöö.
Dateering: 18. saj.
Mõõtmed: laius ca 405 cm, sügavus 134 cm, karniisi laius ca 18, 5 cm, rinnatise sisekõrgus ca 95 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Arhitektooniline, klassitsistliku ilmega, põhjapoolse loozhiga võrreldes lihtsama kujundusega perekonnarõdu, mis paikneb pikihoone lõunaseina ääres lõunaukse kohal. Kuivõrd 1769. aasta inventarinimestikus (EAA fond 1249, nim. 1, sü 27, lk. 92) kahte härrastepinki nimetatakse uueks, on rõdu tõenäoliseks ehitusajaks 18. sajandi 60. aastad. Rõdurinnatis on kujundatud ülaservast karniisiga ja allservast profiilliistuga ääristatud raamtahveldisena, mille pinnakujundus katteliistude abil jäljendab antiiktempli arhitektuurielemente. Rõdu toetub kahele tahutud servade ja entaasiga postile eesservas ning müüriga seotud kandetaladele. Rõdule viiv müüri läbiv trepp algab lõunaeeskojast. Istmeid rõdul ei ole. Värvkate on uueaegne: rohelistes toonides korpus, tahveldise liistud tumedamad, karniisid ja ülaosa profiillliistud kreemikad, postid ookrivärvi.
Koostas Sirje Simson, kunstiajaloolane