Mälestise nimi Oreliprospekt, G.Normann, 1870/80 (puit, metallviled)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Muusikainstrument, Orel, Oreliprospekt.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui Tallinna oreliehitaja G. Normanni poolt valmistatud oreliprospekt, pseudogooti stiilinäide kiriku interjööris.

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1980. aastast – Haapsalu rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 222.

Materjal: puit, metall.
Autor, valmistamise koht: Gustav Normann, Tallinn
Mõõtmed: sokli laius (karniisita) ca 354 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Oreli ehitatas Gustav Normann 1881. Prospekt on kujundatud soklil asetsevate eri laiusega gooti kaaravade kombinatsioonina, milles paiknevad tinaviled. Tipneb fiaalide ja ristlillikutega. Keskne ja äärmised kaaravad omavad krabidega ääristatud kolmnurkset pealmikku, milles neliksiiru motiiv, keskmises ka kolmsiirud. Sokli ülaservas teravkaarne nikerdfriis. Prospekt on värvitud beezhi ja kollakasrohelise õlivärviga, eelnevalt olnud üleni helehall. Mängupult asetseb pilli ees (organist istub oreli poole seljaga). Registrinimed portselansiltidel, -nupud paiknevad mõlemal pool manuaali. Orelipulti ümbritsev klaasitud kapp on hiline lisandus. Üks tipmistest ristlillikutest katki, tinaviledel mõlke.
Orelil on 9 registrit.Ulatus manuaalil C - f 3 ja pedaalil C - d 1. Pedaal on lahutamatult kopeldatud manuaaliga, nn rippuv pedaal. Dispositsioon: Sperrventiil I, Bourdon 16’, Principal 8’, Prestant 4’, Quinte 2 2/3’, Octave 2’, Cornett 2x, Sperrventiil II, Gamba 8’, Gedackt 8’, Floete 4’. Kaks kiillõõtsa asuvad kirikuruumis, oreli taga.
Koostas Sirje Simson, kunstiajaloolane