Mälestise nimi Altarimaal, 17.saj. II pool (õli, puit)
Mälestise vana number 251-a

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Altarimaal, Sakraalmaal.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui 17. sajandist pärinev maaliteos; Berent Lorentzi poolt valmistatud barokse altariseina koostisosa.

Mälestise ajalugu

Maal oli koos altariseinaga muinsuskaitse all aastast 1929 (nr. 443), ehkki kaetud aastast 1858 lõuendile maalitud uuema altarimaaliga “Kristus ristil”. Mingil põhjusel ununes pärast sõda teave maali olemasolust ka muinsuskaitses ning maal taasavastati alles peale kattemaali vargust 1995.
Iseseisva mälestisena muinsuskaitsearvel alates 1995 (252-a)

Materjal: õli, puit.
Tehnika: nikerdatud, maalitud.
Mõõtmed: 98 x 85, 5 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Värvipind üleni tugevasti kulunud, tuhmunud, 4 lauapragu on nähtavad. Rohkesti värvikadusid, eriti paremas servas.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Barokse, 1678. aastal loodud altariseina osa - naiivse siirusega maalitud altarimaal „Püha õhtusöömaaeg“ nikerdornamendiga raamistuses, mille pildi ääres lõpetab peenike kullatud profiillliist. Kujutatud on Jeesust (punases rüüs keskel en face) ja tema ümber koondunud apostleid (valgeis rüüdes va. Juudas Iskariot esiplaanil vasakul puna-rohelises ja Jeesusele najatuv Johannes rohelises) valge linaga kaetud laua ääres paasasöömaaega pidamas. Laual ka kaks kullavärvilist küünlajalga kõrge valge küünlaga ning karikas nende vahel. Fooniks on Jeesuse aupaistega figuuri kohalt avatud tumedad kulissid, mille ülaservas valkjas kuldnarmastega drapeering. All esiplaanil pruunides toonides suureruuduline põrand. Maalitud püstlaudadele.
Koostas Sirje Simson, kunstiajaloolane