Mälestise nimi Seinalühter kolme tulega, 19/20.saj. (messing)
Mälestise vana number 256-a

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Seinavalgusti.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui näide suhteliselt uusaegsest kunstilise kujundusega kirikuinventarist.

Muinsuskaitsearvel alates 1995. aastast (nr. 256-a)

Materjal: messing, kullatis.
Tehnika: trugitud, valatud.
Dateering: 19/20. saj.
Mõõtmed: kõrgus (seinaplaat koos ristiga) ca 25 cm, seinaplaadi Ø 14 cm, haaraosa kogulaius (rasvataldrikuteta) cm 31 cm, külghaara diagonaalpikkus ca 14 cm.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): 19./20. sajandi vahetusest või, tõenäosem, 20. sajandi alguskümnenditest pärinev messingist valatud ja trugitud 3- haaraline seinalühter kolmele küünlale (sarnane kui reg. nr. 16449 ja ülejäänud 13 samasugust, kuid eksikombel registrist välja jäänud seinalühtrit). Profileeritud kumera seinataldriku ülaservaga ülaservaga liitub lihtsa vormiga rist kumeral jalamil. Seinataldrikult lähtuva konsoolhaara külge kinnituvad kuusnurksele mutrikujulisele detailile kruvi abil ristuvalt konsoolhaaraga kaks külghaara. Nii konsoolhaar kui ka külghaarad on ümmarguse ristlõikega (külghaarad S-kujulised) ja omavad tüvisevõru. Küünlapiibud laia ülaservaga silindrid, rasvataldrikud allapoole pööratud välisservaga. Kullatis on vähesel määral kulunud, haaralõpetus valudefektiga, väike oksüdeerunud koht seinataldriku servas. Seadistatud elektrile, juhtmeavad haarade tagaküljel.
Seinalühter paikneb lõunarõdu seinal idapoolsena.
Koostas Sirje Simson, kunstiajaloolane