Mälestise nimi Vitraažvapid, 1684 (klaasimaal)

Seisund: deponeeritud

Kunst, Materjal, Klaas, Objekt, Maal, Monumentaalmaal, Vitraaž.

Mälestise ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 566. Muuseumihoid vormistatud deponeerimisaktiga 17. juulist 2000.

Materjal: klaas.
Tehnika: maalitud.
Mõõtmed: Leitavad lahtris: täiendavad andmed.
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): 2.Vapikilbist allpool nimekartush: Fr. Anna Schvtze Anno 1684.
3.Nimekartush: Reinholdt Martens IKM zu Schweden Wohl Verdienter Capitein Leutnant Anno 1684.
5.Nimekartusch: Reinholdt Iohan Knorring IKM zu Schwed. Wohlbedienter Leutnand Vnd Hacken Richter In Hargen Ao 1684.
6.Nimekartush): Clas Martens Anno 1684.
7.Nimekartush): Schl: Conrad Von Ecken Gimnasiaste.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): 1)Kaheksast tinaraamitud klaasitükist koosnev ebakorrapärane ovaal (koos raamiga max 31,9 x 26,9 cm; vm. max 25,6 x 21 cm) kolmeks horisontaalväljaks jaotuva vapikilbiga (vm. 10,5 x 9,2 cm): valge heraldiline roos kollasel (kuldsel?) taustal; kaks helekoobaltsinist vartpidi põimuvat kolmiklehte kollasel (kuldsel?) taustal; 3 kuueharulist kollast (kuldset?) tähte koobaltsinisel taustal. Vapikilbi kohal raudrüünäokate ja sellest ülesse valge heraldiline roos, ümbritsetud kahest tiivast. Vapikilpi ümbritsevad musta värviga markeeritud akantuslehed. Raamitud vineerist raami, tagaküljel tuuleraud.
2)Üheksast tinaraamitud klaasitükist koosnev ristkülik (koos raamiga 44,6 x 33,3 cm; vm. 35,9 x 24,5 cm). Vapikilbil (vm 10,9 x 9,3 cm) rohupinnal seisev vasakpöördes ambuv habemik ja pikajuukseline metsmees, tammelehtedest pärg peas ja niudevööks. Amb ja nooleots kollased (kuldsed?), samuti vapikilbi ääris. Vapikilbi kohal kullatud võrega raudrüünäokate, mille ülesse kuldne kroon ja selle kohal profiilis vasakule hallivärvilist mõõka käes hoidev greif. Vapikilpi ümbritsevad musta värviga markeeritud akantuslehed. Vapikilbist allpool nimekartush: Fr. Anna Schvtze Anno 1684. Raamitud tumedakspeitsitud puitraami, taga 2 tuulerauda.
3)Kaheteistkümnest tinaraamitud klaasitükist koosnev ristkülik (koos raamiga 44,6 x 33,4 cm; vm. 35,8 x 24,6 cm). Vapikilbil parempöördes ambuva habemiku ja pikajuukselise tammelehtedest pärja ja niudevööga metsmehe torso. Amb ja nooleots hallid, mehe külgedel kaks ülespidi otsaga pikka noolt kollase (kuldse?) varre ja halli otsaga. Klaas praoga (kokkuliimitud) mehe küünarvarre joonelt; puudub klaasitüki alumine vasakpoolne kolmandik. Ülal keskel kuldsel kroonil kuldne vasakule profiilis halli mõõka hoidev greif – selle klaasitüki alumine parem kolmandik puudub. Vapikilpi ümbritsevad musta värviga markeeritud akantuslehed. Vapikilbist allpool nimekartush (vm. 10,9 x 9,5 cm): Reinholdt Martens IKM zu Schweden Wohl Verdienter Capitein Leutnant Anno 1684. Märgatav lüsterdumine ja värvide oksüdeerumine; tinaraamidel tinutuskohad. Raamitud tumedakspeitsitud puitraami, taga 2 tuulerauda.
4)Vitraazhakna tinaraamitud viie originaalklaasiga ülaosa (koos raamiga poolovaal 46 x 69,8 cm; vm. 33,6 x 56,6 cm), sh. kaks maalinguga klaasitükki: kuldne rubiinidega kroon (vm. 7,3 x 13, 9 cm) ülal ja selle all paremal sinakasroheliseks oksüdeerunud suled (vm. 13,1 x 9,1 cm). Alumine maalinguta klaasitükk praoga (kokkuliimitud).
5)Klaas 11,6 x 9,9 cm – monokroomne maaling mustaga (nimekartush): Reinholdt Iohan Knorring IKM zu Schwed. Wohlbedienter Leutnand Vnd Hacken Richter In Hargen Ao 1684.
6)Klaas 11,6 x 9,9 cm – monokroomne maaling mustaga (nimekartush): Clas Martens Anno 1684.
7)Klaas 11,4 x 9,7 cm – monokroomne maaling mustaga (nimekartush): Schl: Conrad Von Ecken Gimnasiaste.
8)Klaas 11,6 x 7,6 cm – monokroomne maaling mustaga: akantuskartushi detail (8,4 x 6 cm)
9)Klaas 11,6 x 8 cm – monokroomne maaling mustaga: akantusdetail (3,5 x 4,8 cm). Klaasil kokkuliimitud pragu.
10)Klaas 11,6 x 8 cm – monokroomne maaling mustaga: akantusdetail (3,5 x 4,5 cm). Klaasinurgas (maalingu kõrval) kokkuliimitud pragu.
11)Klaas 11,5 x 8 cm – monokroomne maaling mustaga: akantusdetail (8 x 6 cm)
12)Klaas 7,9 x 7 cm – monokroomne maaling mustaga: akantusdetail (3,5 x 3,5 cm)
13)Klaas 11,4 x 8 cm – monokroomne maaling mustaga: akantusdetail (7,4 x 5,3 cm)
14)Klaas 11,5 x 8,1 cm – monokroomne maaling mustaga: akantusdetail (3 x 5 cm)
15)Klaas 11,5 x 7,9 cm – monokroomne maaling mustaga: akantusdetail (8,2 x 6 cm)
16)Klaas 11,4 x 7,8 cm – monokroomne maailng mustaga: akantusdetail (7,5 x 5,2 cm)
17)Klaas 11,6 x 7,8 cm – monokroomne maaling mustaga: akantusdetail (8,4 x 6,1 cm)
Lisaks 7 maalinguta klaasitükki.
Praegu kooriruumi põhjapoolsel idaaknal paiknevad klaasimaalingud on kopeeritud 1986. aastal Kunstiinstituudis (klaasikunstnik-restauraator Eve Koha) – kõiki säilinud maalifragmente ei kopeeritud. Originaalmaalingud 1684. aastast asuvad 31. oktoobrist 1986.a. Läänemaa Muuseumis.
Koostas: Sirje Simson, kunstiajaloolane.