Mälestise nimi Tool, 19.saj. (puit, polsterdus)

Kunst, Materjal, Puit, Nahk, Objekt, Sisustus, Mööbel, Istemööbel.

Mälestise tunnus

Muinsuskatise alla võetud kui ajastule iseloomulik kunstilise kujunduse ja väärtusega ajalooline mööbliese barokiajast, 18. sajandist.

Mälestise ajalugu

Piirsalu kirikus asunud tool registreeriti muinsuskaitse poolt 1977. aastal kiriku kunstivara hulka. Muinsuskaitse all on tool alates 1980.aastast – Haapsalu rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr 200.

Materjal: puit, nahk, polster.
Tehnika: nikerdatud, tisleritöö.
Autor, valmistamise koht: Kohalik töö inglise eeskuju järgi
Dateering: 18. saj I pool
Mõõtmed: Üldkõrgus 115 cm, istme kõrgus 49 cm, istme mõõdud 50 x 37 cm, sügavus 41,5 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Nahaga polsterdatud barokne leentool: tisleritöö, nikerdus. Kõrge kergelt siluetti kujundatud inglise seljatugi jaotub keskmiseks nahkpolstriga (kaarjas ülaosa piirneb nikerdatud ornamendiga - akantuslehed merekarbiga keskel) ja kaheks külgmiseks ažuurseks pinnaks. Istme esikülje sidepuu voluutjalt kujundatud, keskel rosett. Esijalad voluutjad, paisutusel nikerdatud akantusleht.

Koostas: Sirje Simson, kunstiajaloolane.